Om os

FantastiskeFrø er kort sagt en webshop hvor du kan købe økologiske og biodynamiske frø til haven - men hvis du er interesseret i at vide lidt mere om, hvad og hvem, der ligger bag, så er du havnet på den rigtige side. Det er vist passende at starte med en kort introduktion af mig selv...

Personen bag FantastiskeFrø

Det er mig, Cecil 👨‍🌾 Jeg blev til på en lille gård i Vestjylland, hvorfra jeg har nogle af de mest idylliske minder - at lege i engen med min hund Molly, tage ture i skoven, undersøge livet på heden og gå med bare fødder i plovfuren, når min far var i marken. I baghaven havde jeg et lille frimærke, hvor jeg dyrkede bønner og radiser, og det var vist her min forkærlighed for natur, liv og jord under neglene begyndte.

Senere drog jeg til Aalborg for at studere og endte med at blive uddannet Multimediedesigner fra UCN. Under denne uddannelse arbejdede jeg med entreprenørskab og bæredygtighed, blandt andet gennem UCN's iværksætterforløb Next Step. Min store interesse for planter og selvforsyning inspirerede mig i efteråret 2019 til at bruge min faglige baggrund til at starte denne frøbutik, og efter nogle måneders forberedelser, lancerede jeg den 1. marts 2020.

 

Cecil Grubbe
Cecil Grubbe på frøkontoret med deres trofaste kontorkat Boris.

 

I sommeren 2020 blev min bedre halvdel og jeg gårdejere i Nårup, Midtjylland, og eventyret om selvforsyning begyndte for alvor - ét projekt ad gangen. Det giver en utrolig glæde i hverdagen at kunne gå ud i haven og finde noget til sin frokost. Jeg elsker at afprøve nye sorter og drømme om alt den gode mad, der kommer ud af det - og på vores lille gård har vi plads til både det og andre gode idéer, vi får hen ad vejen.

At sidde og tegne illustrationer, designe frøposer og undersøge nye spændende sorter, er det hyggeligste og mest livsbekræftende jeg nogensinde har lavet. Jeg nyder hvert sekund af det, og er så evig taknemmelig for alle jer, der gør dette muligt, når I handler frø hos mig. Tak!

Team FantastiskeFrø 💪

Da jeg startede, var planen at det bare skulle være noget jeg selv kunne holde mig beskæftgivet med. Men i efteråret 2020, fik jeg tilbudet om at få en praktikant til at hjælpe mig med nogle af alle de opgaver, jeg efterhånden ikke selv kunne nå. Kort tid efter kom Sara, og en lille måneds tid efter det også Malou. På meget kort tid blev de en stor og værdsat del af FantastiskeFrø, og de blev til mine første ansatte, som stadig er en fast del af teamet. Sidenhen har vi også sagt hej til Louise og Mariann, og i fællesskab sørger vi får, at der bliver pakket frøposer, sendt ordrer og hygget her på kontoret. De er det bedste team man kunne ønske sig! 

De grønne tanker bag FantastiskeFrø

Jeg går ikke på kompromis med økologi, og arbejder aktivt med en række af de 17 verdensmål i alle aspekter af min lille frøvirksomhed, hvor bæredygtighed er hovedtema. Frøene kommer fra erfarne frøproducenter, der deler mine grønne værdier. Blandt andet vil jeg ikke sælge F1 sorter (hybrider), som man ikke selv kan tage frø af og forvente, at de har de samme gode egenskaber som moderplanten. I sidste ende er den mest bæredygtige måde at anskaffe sig frø på, ved at høste dem selv, så det synes jeg selvfølgelig, der skal være mulighed for.

Du finder desuden heller inden GMO-frø - hverken hos mig, din lokale købmand, planteceteret eller enhver respektabel netbutik der overholder EU-lovgivningen for salg af frø. Som privatperson kan man praktisk talt ikke få fat i GMO frø, så det er ikke noget, du skal gøre noget for, for at undgå.

Frøene kommer fra garvede landmænd med mange års erfaring indenfor økologisk og biodynamisk frøavl og forædling, samt test af frøene der sikre at både sundheden og spireevnen er i top. Jeg håber, at jeg med tiden kan producere nogle af frøene selv, da jeg drømmer om at bringe liv til nogle af de gamle nordiske sorter igen - men det er foreløbigt kun en drøm.

 

Poser med økologiske og biodynamiske frø fra FantastiskeFrø, med illustrationer af Cecil Grubbe.

Som forbruger, har jeg selv tidligere været meget frustreret over ikke at kunne købe den mængde frø, som jeg havde brug for. Ofte har jeg måttet betale i dyre domme, fordi man kun kunne købe frø i alt for store mængder. Det er lidt som at købe friskbagt brød til et helt års forbrug. Det er spild at ende med mange flere planter, end man har plads til, og gemmer man frø fra år til år, kan det heller ikke undgås, at de mister spireevnen med tiden.

Derfor har jeg forsøgt at finde en mængde af frø, der passer bedre til en enkelt sæson eller to, men da ingen haver er ens, har jeg de fleste af sorterne i to forskellige størrelser, så man lettere kan købe den mængde man har brug for.

Mit håb for FantastiskeFrø er, at så et frø til en bedre fremtid, og være med til at formidle det gamle håndværk og glæden ved at dyrke sin egen mad. Hvis du har spørgsmål, skal du ikke tøve med at skrive en mail til cecil@fantastiskefrø.dk. Du kan også finde mig på Facebook eller Instagram, hvor jeg deler havetips og billeder fra kontoret.

/Cecil 🌱