Vores nye frøposer

Af Cecil Grubbe

Vores nye frøposer. /Foto: Cecil Grubbe, december 2022

Fra oktober 2022 begyndte vi at pakke vores frø i nye frøposer, der er designet efter feedback jeg har fået fra jer gennem årene. Der er lagt mange tanker bag de nye frøposer, og det har været noget af et eventyr at få det hele på plads, så jeg tænkte, at et lille skriv var passende.

Hvilken information kan man finde på de nye poser?

Malou og jeg brugte det meste af sommeren på at lave ny grafik til alle frøposerne. Det er meget i samme stil som de gamle, men især bagsiden har fået noget af en opdatering. 

Jeg har lavet nogle ikoner, der går igen på både frøposer og her på hjemmesiden, så man lettere kan finde det man leder efter. De viser en vejledende sådybde, spiretid, såafstand og højde på planten. Jeg skriver også, om planten bør dyrkes på friland eller i drivhus, og om den bør stå i fuld sol eller halvskygge. Derudover er der nu også ikoner til forskellige attributter planten kan have, som f.eks spiselige blomster, insektvenlig eller velegnet til at dyrke i krukker. Jeg har lavet en lille oversigt over alle ikonerne her:

Sådybde - Plantes frø for dybt, kan de ikke nå op til overfladen før de løber tør for energi - og plantes de ikke dybt nok, er der større risiko for at de tørrer ud eller bliver spist. Derfor har jeg skrevet en vejledende sådybde, som giver frøet de bedste muligheder.
Spiretid - Der kan være stor forskel på hvor langt tid det tager for et frø at spire, og det kan være godt at vide hvornår man bør være tålmodig, og hvornår man bør give op og prøve igen. Den rette temperatur og friske frø giver den hurtigste spiretid.
Højde - En vejledende højde der gør det lettere at planlægge sin have, så man f.eks. ikke planter høje planter foran andre planter der skal stå i fuld sol, eller ikke har en støttepind der er høj nok.
Afstand - Hvis man har for stor afstand mellem planter, udnytter man ikke pladsen særlig godt - men for lille en afstand giver ofte mindre grøntsager og andre problemer. Forskellige dyrkningsmetoder og forhold kan påvirke den optimale planteafstand, men dette er mit bud til nybegynderen.
Friland - Nogle planter trives bedst på friland, eller bør plantes under åben himmel af praktiske årsager. Det kan f.eks. være majs, som kræver vind for at blive bestøvet, eller græskar, der kræver enormt meget plads.
Drivhus - Nogle planter bør plantes i drivhus, og det er typisk planter der kræver høj varme for at give et fornuftigt udbytte. Man kan i nogle tilfælde slippe af sted med at dyrke disse planter på friland, hvis man har et særlig beskyttet og lunt hjørne af haven.
Fuld sol - Der er ikke nogen fast definition af hvad "fuld sol" betyder, men som tommelfinderregel skal man skyde efter mindst 6-8 timers direkte sol. Hvis du planter om foråret, skal du være opmærksom på om der er høje træer omkring dig, der giver skygge, når de springer ud.
Halvskygge - Nogle planter har det hårdt med at stå mange timer i direkte sol, og foretrækker lidt skygge - især ved middagstid, hvor solen er hårdest. Man kan evt. spænde et sejl, fiberdug eller kålnet op på sydsiden af planten, hvis der ikke er andre planter eller ting, som giver skygge i løbet af dagen.
Varmekrævende - Varmekrævende planter kan typisk ikke tåle frost, og kræver mere varme for både at spire og give et godt udbytte end kuldehårdføre planter. Det er de planter, man først skal så eller plante ud i haven efter sidste frost, og gerne, når nattetemperaturen er begyndt at blive lun.
Kuldehårdfør - Kuldehårdføre planter kan typisk godt tåle minusgrader og lave temperaturer, og kræver ikke lige så meget varme for at spire og give et godt udbytte. Nogle planter har direkte svært ved at trives midt på sommeren, og kan i nogle tilfælde dyrkes vinteren over.
Mild - Milde chilier mellem 0-10.000 SHU. En styrke hvor de fleste kan være med.
Medium - Mellemstærke chilier mellem 10.000-300.000 SHU. Bør ikke serveres for sarte sjæle uden advarsel.
Stærk - Stærke chilier over 300.000 SHU. Ring til brandvæsnet, det skal jeg ikke nyde noget af.
Kræver lys for spiring - Nogle frø kræver lys for at spire, og skal derfor ikke dækkes med jord når de såes. Man kan i stedet strø lidt Vermiculite over, da det hjælper med at holde frøene fugtige uden at skærme for lyset.
Kræver varme for spiring - Nogle frø kræver særlig meget varme for at yde deres fulde potentiale i forhold til spireevne og -kraft. Det kunne f.eks. være majs, melon og auberginer, som har en optimal spiretemperatur omkring 30-35 °C. Forspiring ved høje temperaturer øger risikoen for at frøene tørrer ud, og man bør derfor være ekstra opmærksom på korrekt vanding.
Kræver støtte/opbinding - Det er som regel en god idé at have støtte og opbinding klar, når planten plantes ud, så det er godt at vide når man sår frøene, om planten kræver støtte eller ej.
Velegnet til krukker - En generel vejledning der både dækker over krukker, plantesække og højbede.
Spiselige blomster - Der er flere blomster man kan spise, end man måske går og tror. Om det så er til sommersalaten eller kagepynt, så kan blomster med dette ikon trygt spises.
Insektvenlig plante - Insektvenlige planter er ofte planter med simple blomster, hvor insekter let kan suge nærring til sig. Men det kan også være planter, der agerer levesteder, eller har andre egenskaber der hjælper med at opretholde levesteder og give balance i havens økosystem.
Velduftende blomster - Nogle blomster er mere interessante end andre, når det kommer til duft, og hvis man gerne vil mødes af søde noter, når man går ud i sin have, skal man have fat i blomster med dette ikon.
Hjemhørende - Hjemhørende planter er perfekte til de vilde hjørner af haven, og er en fantastisk måde at invitere liv ind i din have.
Kan dyrkes i vindueskarm - Man kan dyrke mere i en vindueskarm end krydderurter, og det er kun din fantasi og kreativitet, der sætter grænser. Men til nybegynderen, vil jeg anbefale de sorter der har dette ikon.

QR-koder bag på frøposerne

Du kan stadig finde en vejledende såkalender bag på poserne, men som noget nyt kan du nu også finde en QR-kode. Den fører til produktet på vores hjemmeside, hvor du kan læse en sortsbeskrivelse og finde en “Kom godt i gang med…” sektion, der indeholder en såvejledning og lidt flere informationer om planten. 

Det er min plan at jeg med tiden kan tilføje flere nyttige informationer, som gør det lettere at så og passe planten, samt selv at tage frø fra egen have. Du kan se et eksempel på en "Kom godt i gang med" herunder.

Screenshot af "Kom godt i gang med asiatisk bladgrønt."

Kom godt i gang med asiatisk bladgrønt, med såvejledning og flere informationer om planten. /Screenshot: www.fantastiskefrø.dk, december 2022

Hvad er poserne lavet af?

De nye frøposer er lavet af genbrugspapir, og har en belægning på indersiden lavet af majsbaseret PLA. De er såkaldt industrielt komposterbare, men skal i øjeblikket sorteres som restaffald indtil vi forhåbentlig en dag får en bedre affaldshåndtering her i danmark.

Belægningen gør, at frøene er beskyttet mod fugt, og at posen lukker helt tæt. Det gør det lettere at opbevare frøene trygt og godt, hvilket jeg håber kan føre til en bedre spireprocent og mindre frøspild. Det gør også, at jeg kan spilde min morgenkaffe på frøposerne, med mulighed for at tørre det af poserne uden at frøene bliver ødelagte.

Jeg fik også lavet et par hak i toppen af poserne, så de er lettere at åbne. Det var vist det, jeg har fået mest feedback om!

Den halvlange historie der førte til nye frøposer

Da jeg startede FantastiskeFrø i slutningen af 2019, havde jeg stort set ingen penge at starte på. Det var for dyrt og administrativt umuligt at få frøposerne printet professionelt, så jeg fandt nogle små kuverter lavet af genbrugspapir og fandt min 8 år gamle Canon-printer, jeg havde haft siden før jeg flyttede hjemmefra, frem fra gemmerne. På den kunne jeg printe én side af én frøpose ad gangen - en process der førte til en nærmest dødelig kedsomhed. 

Som min lille butik voksede, investerede jeg i to nye små Canon printere, så vi nu kunne tage hele 20 poser ad gangen på hver printer. En kæmpe forbedring, men ikke særlig skalerbar, og med en stigende interesse for FantastiskeFrø, måtte jeg finde en mere holdbar løsning.

Jeg ringede Danmark tyndt, i et forsøg på at finde en printer der kunne klare opgaven - små poser, et prisleje der gav mening til en lille virksomhed som os, og gerne med mulighed for at printe med hvid farve. Det tog 2 år før jeg fandt en printer, som endelig ankom på kontoret i marts 2022. Kvaliteten var fantastisk, men printeren fik vores frøposer galt i halsen, og det var noget værre bøvl at printe. Tilbage til de gamle printere!

Jeg fik dog kontakt til en virksomhed der kunne producere frøposer i lige de mål vi havde brug for, og i nogle materialer der gav mening i forhold til miljø og bæredygtighed. Igen gjorde mine krav opgaven mere besværlig end den måske behøvede at være, men stædig var jeg, for det grønne er ikke noget jeg vil gå på kompromis med.

Poserne kom på plads, og med en produktionstid på 3 lange måneder, kunne de lige nå at komme, så det passede med, at vi begyndte at få nye frø hjem i efteråret. Poserne kom heldigvis til tiden - men fungerede overhovedet ikke med printeren. 

Panik? 🙂

Vi måtte igen tilbage til de gamle printere, og formåede at pakke 7.200 af de nye-men-funker-ikke-i-den-nye-printer poser til de 300 julekalendere, der snart skulle sendes ud til forhåbningsfulde kunder i julehumør. Derefter begynde vi på de poser der skulle pakkes til den nye sæson, da vi jo skulle have noget at give os til. Derfor kan der være nogle poser der er lidt anderledes, og ikke er lige så pæne i printet. Pyt skidt, intet er perfekt og frøene er ligeglade, så det er hvad det er.

I mellemtiden fik jeg nye materialeprøver, fik gennemtestet og triple-checket, og vi fik en ny portion frøposer hjem der fungerede upåklageligt med den nye dyre printer, der nu havde stået ubrugt på kontoret i 7 måneder.

Det tog lidt tid før vi fik det hele til at køre med klatten, og måtte med et suk finde de gamle printere frem et par gange i løbet af efteråret. Men nu er vi kommet dertil, hvor jeg næsten tør sige, at vi med succes har fået gang i produktionen med nye frøposer. Jeg håber I bliver glade for dem, for det er dælme ikke noget man lige kan ændre igen!

Jeg vil gerne slutte af med at sige tak til mine tålmodige medarbejdere, der har måtte høre på mig snakke om hvor let det bliver “når vi får den nye printer”, men gang på gang har udskudt. Jeg er glad for at jeg endelig kunne levere!

/Cecil 🌱



Seneste opslag