Såkalender 2024

Af Cecil Grubbe

Jeg har strikket en lille såkalender sammen, til dig der mangler et hurtigt overblik over forspiring, udplantning og såning i køkkenhaven 🌱

Jeg har fokuseret på de mest almindelige afgrøder, og forsøgt at holde det så simpelt som muligt - du kan finde mere information om hver sort bag på frøposerne eller her på hjemmesiden under hvert produkt.

Tidspunkterne er baseret på, hvad jeg synes fungerer bedst, og hvad jeg ville anbefale, hvis du stadig er grøn i haven. Men da både vi og vores haver er forskellige, er det, der virker for mig, ikke nødvendigvis det, der virker bedst for dig.

Derfor er det bedste værktøj i haven en havejournal, hvor du kan notere så- og udplantningsdatoer, hvad der gik godt og hvad der gik knap så godt. Det er guld værd, da det giver et bedre udgangspunkt for fremtidige sæsoner, og gør det lettere at opbygge erfaring i lige netop ens egen have.

Find notesbøger til din havejournal her

Januar og februar

I starten af året kan man begynde at forspire nogle af de planter, der er længe om at komme i gang, i vindueskarmen - blandt andet chili, peberfrugt, auberginer, løg, porre, artiskok og selleri.

Hvis man har drivhus eller mistbænk, kan man så nogle kuldehårdføre planter, som kan spire og gro ved lave temperaturer, og give en tidlig høst i løbet af foråret. Det kunne f.eks. være ærter, gulerødder, radiser, salat, asiatisk bladgrønt, spinat, forårsløg eller en tidlig glaskål som ‘Azur Star’.

Frø man kan så i februar

Såkalender i januar og februar

Start marts

I starten af marts kan man begynde at forspire nogle af de mere kuldehårdføre planter, som kan udplantes i haven fra slutningen af marts - gerne under fiberdug, for at beskytte mod den hårde kolde vind, og give lidt ekstra varme. Det kunne f.eks. være diverse sorter af salat og bladgrønt, samt de fleste krydderurter (vent lidt med basilikum og oregano).

Man kan både forspire dem i vindueskarmen eller i drivhuset, hvor der nu er lys og lunt. De planter man forspirede i starten af året, trænger som regel til at blive pottet om i løbet af marts. Det kan man se ved, at rødderne begynder at vælte ud af bunden, og trænger til at komme over i en ny forspiringsbakke/potte med mere jord for, at de kan udvikle sig.

Frø man kan så i marts

Såkalender i starten af marts

Slut marts

Fra midt-marts kan man begynde at forspire tomater og varmekrævende sommerblomster og urter i vindueskarmen.

Man kan også forspire ærter, hestebønner og kuldehårdføre blomster og urter, enten i vindueskarmen eller i drivhuset. Man kan begynde at så de første frø på friland i slutningen af marts, blandt andet gulerødder, radiser, pastinak, persillerod og skorzonerrod.

Se vores tomatfrø her

Såkalender i slutningen af marts

Start april

I starten af april kan man forspire de fleste kål-planter, såsom grønkål, broccoli, blomkål, spidskål og rosenkål. Kål er kuldehårdføre planter, så man kan både forspire dem i vindueskarmen, drivhuset eller mistbænken.

Man kan også begynde at udplante salat og bladgrønt, eller så det direkte i haven sammen med rødbeder og bladbeder.

Tomaterne i vindueskarmen trænger ofte også til at blive ompottet i løbet af april - fjern gerne de nederste blade på planterne, og plant dem dybt i de nye forspiringsbakker/potter. Det gør dem mindre ranglede, og giver dem et større rodnet.

Frø man kan så i april

Såkalender i  starten af april

Slut april

Fra midten af april kan man begynde at forspire varmekrævende grøntsager såsom agurker, meloner, græskar, squash og majs. De kan forspires i vindueskarmen, eller i drivhuset hvis vejret er godt.

I slutningen af april kan man også udplante løg, porre og de kuldehårdføre blomster, samt få de blomsterfrø i jorden der skal sås direkte i haven.

Se vores blomsterfrø her

Såkalender i slutningen af april

Maj

I starten af maj kan man begynde at forspire bønner i vindueskarmen, drivhuset eller mistænken, til udplantning et par uger senere. Der skal helst ikke gå for langt tid fra man forspirer bønner, til de plantes ud, da de let kan knække under processen eller i vinden, hvis de er for store. Forspiring giver bønnerne et forspiring, men de kan også sås direkte i haven sidst i maj.

Man kan også begynde at udplante varmekrævende planter i drivhuset, såsom chili, peberfrugt, auberginer, tomater, agurker og meloner, samt udplante forspirede kål på friland.

Frø man kan så i maj

Såkalender i maj

Juni

I juni skulle der gerne være lunt nok, til at varmekrævende planter kan komme på friland, så nu kan man gå i gang med at udplante græskar, squash, majs, chili og auberginer, samt hårdføre sorter af tomater og agurker i et lunt hjørne af haven.

Når man kommer til denne tid af året, finder man som regel også nogle frøposer man havde glemt alt om - dem kan du sagtens nå at få i jorden endnu! For nogle afgrøder, bliver udbyttet måske lidt mindre, men frøene spirer hurtigt og let i den lune sommerjord, så hellere så for sent end for tidligt.

Frø man kan så i juni

Såkalender i juni

Juli til september

I juli kan man så hold nr. 2 af hurtige grøntsager, som f.eks. rødbeder, ærter, radiser, salat, spinat og andet bladgrønt. Efterhånden som man høster, vil bedene også begynde at stå tomme, hvilket jorden ikke har godt af - den tørrer ud, hvilket går ud over de gode mikroorganismer i jorden, og den gode muldjord blæser væk i vinden.

Derfor kan det være godt at have et par poser grøngødning i baglommen, så man kan så nogle planter der kan beskytte og give næring til jorden i løbet af efteråret. Jeg har skrevet en lille vejledning til grøngødning, hvor du kan læse mere.

I løbet af september begynder de varmekrævende planter i drivhuset at visne, som dagene bliver kortere og koldere. Efter de er fjernet, kan man så kuldehårdføre planter i drivhuset, som kan forsyne en med lidt frisk grønt i løbet at de mørke måneder.

Sidst men ikke mindst, er der også mange frø som kan komme i jorden i løbet af efteråret. Nogle spirer, og overvintrer som små planter under sneen, mens andre begynder at spire i det tidlige forår. Det er ofte de planter, der er hjemhørende, eller stauder og toårige planter der kommer fra et klima, der også har sæsoner som vores.

Hvis man allerede har nogle af disse planter i haven, kan man også “så” dem ved at rende rundt i efteråret med en kop kaffe i hånden, og daske de modne frø af planterne, så de kommer i jorden før fuglene finder dem alle.

Vejledning til grødgødning

Såkalender i juli til september

Gør det, der virker for dig!

Den eneste "rigtige" måde at gøre tingene på, er den måde, der fungerer bedst for en selv, så vær ikke bange for at eksperimentere, og se hvad der sker ✨

Hvis du har spørgsmål, er du også altid velkommen til at skrive til mig på Instagram @fantastiskefroe.dk, eller på mail til cecil@fantastiskefroe.dk.

God spirelyst!

/Cecil 🌱


Seneste opslag