Såvejledning for Gulerod

Sådybde: 0,5 cm
Spiretid: 14-28 dage
Spiretemperatur: 5-30 °C (25 °C)

Hvornår:

Gulerødder kan sås som en tidlig afgrøde i drivhuset omkring februar/marts, eller på friland fra omkring marts til juni. Man kan evt. så en tidlig sort i løbet af foråret, til at høste i løbet sommeren, og en sen sort i starten af sommeren, til at opbevare vinteren over.

Gulerødder kan sås så snart jorden er frostfri - som tommelfingerregel kan frøene komme i jorden, når de første ukrudsfrø i haven begynder at spirer.

Hvordan:

Gulerødder bør sås direkte, da det er svært ikke at beskadige pæleroden hvis man forspirer og udplanter.

Forbered bedet, ved at rive overfladen let og fjerne evt. ukrudt og klumper i jorden der kan gøre det svært for de små planter at komme op. Lav en rille i jorden, ca. 1 cm dyb, og vand godt ned i rillen. Strø frøene jævnt ned i rillen, ca. 1 frø per cm (100 frø/meter), og dæk dem med et tyndt lag fint jord.

Hvis gulerødderne sås i flere rækker, kan du sigte efter ca. 15 cm mellem rækkerne af tidlige gulerødder, og ca. 30 cm mellem sene gulerødder.

Vanding:

Sørg for at jorden holdes fugtig, så frøene ikke tørrer ud. Gulerodsfrø spirer bedst, den dag du giver op på dem - så hav god tålmodighed, og giv dem et par uger mere, når du er overbevist om, at de ikke bliver til noget. Jo koldere det er, jo længere er de om at spire - dæk evt. med fiberdug i det tidlige forår, for at holde på vand og varme.

Lugning:

Sørg for at luge gulerodbedet løbende, så ukrudtet ikke får lov til at få fat, og kvæle de små gulerodspirer. Det er særlig vigtigt for gulerødder, da de kan være så langsomme til at spire, at der går længe før de selv kan udkonkurrerer ukrudtet.

Man kan evt. vente lidt med at så, og give ukrudtsfrøene lov til at spire først. Så er det lettere at fjerne ukrudtet, uden at forstyrer gulerødderne, og efterfølgende holde bedet rent.

Udtynding:

Der er delte meninger om, hvor tæt gulerødder skal stå, så min konklusion er, at det nok ikke kommer så nøje. Nogle siger 3 planter per cm, andre siger 5 cm mellem hver plante - så tynd ud, hvis du synes de står for tæt, og lad vær med at have dårlig samvittighed hvis du ikke lige når det.

Kimblad