Såvejledning for Ærter

Sådybde: 1 cm
Spiretid: 7-14 dage
Spiretemperatur: 5-30 °C (20 °C)

Hvornår:

Man kan typisk så ærter direkte på friland fra omkring marts til juni, eller i drivhuset fra februar-marts til en tidlig høst inden de varmekrævende planter udplantes.

Ærter kan sås direkte i haven så snart jorden ikke længere er frossen - men selvom ærter kan spire helt ned til 5 °C, får man en hurtigere og bedre spiring med en jordtemperatur tættere på 20 °C.

Man kan også forspirer ærter ca. 2 uger inden udplantning, for at give planterne et forspiring, give bedre forhold for spiring og beskytte frøene mod sultne dyr i haven.

Forspiring:

Ærter kan forspires ca. 2 uger inden udplantning, for at give planterne et forspiring, give en hurtigere og mere jævn spiring, og beskytte frøene mod sultne dyr i haven.

De kan evt. forspires i en forspiringsbakke med små-mellemstore celler, f.eks. en Charles Dowding, eller ForeverTray 77 lav eller 40 lav. Fyld fugtig så- og priklemuld i forspiringsbakken, til ca. 1-2 cm under kanten af bakken. Så 2-3 frø per celle, og dæk frøene med muld så forspiringbakken bliver fyldt op til kanten.

Vand bakken godt igennem, og sørg for at overskydende vand kan løbe fra. Stil gerne bakken lunt, og sørg for at jorden holdes fugtig med ikke våd, indtil frøene er spiret.

Planterne bør plantes ud inden de bliver højere end ca. 5 cm, og gerne under fiberdug i foråret, især hvis det blæser meget i din have. Den kolde forårsvind kan tørrer bladene ud, og knække de sprøde stængler.

Direkte såning:

Man kan så ærter direkte i haven, ved at prikke en finger, priklepind eller ligende ca. 1-2 cm ned i jorden, komme 2-3 frø i hullet, og dække dem til. Vand såstedet godt igennem, og sørg for at det ikke tørrer ud, indtil frøene er spiret.

Dæk evt. med fiberdug, for at holde på fugten, give ekstra varme til spiringen og beskytte frøene og planterne mod fuglene i haven.

Iblødsætning:

Man kan evt. lægge ærterne i blød i op til 24 timer inden såning. Det sikre at frøene får suget vand nok til sig, til at starte spireprocessen hurtigt og mere jævnt.

Støtte:

Hvis ærterne skal have støtte eller bindes op, er det en god idé at have det på plads, inden ærterne sås eller udplantes. Ellers kan det hurtigt blive kludret at få det på plads, når ærterne lige pludseligt er blevet 1 meter høje.

Kimblad