Opbevaring af frø

Af Cecil Grubbe
Pastinakfrø i en papirspose

Pastinakfrø af sorten 'Aspra'. Patinak, løg og majs er nogle af de frø der har den korteste holdbarhed på bare 1-2 år, og bør derfor bruges forholdsvist hurtigt. /Foto: Cecil Grubbe, september 2022

Frø har en begrænset holdbarhed, og for at få den bedste spireprocent og de mest livskraftige planter, bør frøene bruges inden for et par år. Frø skal opbevares tørt, mørkt og ved en konstant (gerne kølig) temperatur. Det kunne f.eks. være i en vandtæt beholder i bunden af et skab eller lignende.

Indhold

Hvad er frø, og hvorfor mister de spireevnen?

Frø er fantastiske og finurlige og ikke mindst levende. Hvert frø er i virkeligheden en lille plante, med et sæt blade, en stængel og en lille rod, klar til at spire.

Den lille plante har en madpakke af energi, som holder planten i live i frøet. Når frøet begynder at spire, bliver resten af madpakken brugt på at skyde de første sæt blade (kimbladene) op af jorden, indtil de kan samle ny energi fra solen. Hvis frøet bruger al energien i madpakken før den begynder at spire, dør den lille plante, og frøet er ikke længere spiredygtigt.

Hvis frøet næsten er løbet tør for energi, kan det måske stadig spire. Men man risikerer at der ikke er energi nok til at give planten en god start, og dermed at planten ikke bliver lige så stor og stærk som en plante fra et nyhøstet frø. Derfor har frø en begrænset holdbarhed.

Lige meget hvad, kommer man ikke uden om, at frø langsomt mister spireevnen fra den dag frøet høstes. Derfor vil jeg altid anbefale, at man som udgangspunkt sørger for at få brugt sine frø inden for et par år.

Lille plante i et frø

Inde i hvert eneste lille frø, gemmer sig en lille plante. Her ses den lille plante, med blade, stængel og rod, fra en 'Scarlet Emperor' bønne. /Foto: Cecil Grubbe, september 2022

Hvor lang holdbarhed har frø?

Der kan være stor forskel på, hvor lang tid frø kan holde sig. Tomatfrø er nogle af dem, som holder sig bedst, og har som regel stadig en fantastisk spireprocent selv efter 5-10 år. Der er endda eksempler på, at 80 år gamle tomatfrø har spiret, og produceret tomater af sorter der ellers var gået tabt.

Pastinak, løg og majs er nogle af de frø der hurtigst mister spireevnen, og er ofte ikke værd at så, efter bare et par sæsoner.

Fælles for alle frø er, at deres holdbarhed afhænger af hvordan de opbevares.

Hvordan opbevarer du bedst dine frø derhjemme?

Frø opbevares bedst tørt, køligt og mørkt - og i den rækkefølge. Det kan f.eks. være i en vandtæt beholder i kælderen, spisekammeret eller i bunden af et skab i gangen. Rum mod nord har ofte en mere konstant temperatur, da solen ikke varmer. Derudover skal du være opmærksom på ikke at stille frøene ovenpå gulvvarme, eller tæt på varme rør eller en radiator.

Tørt

Hvis dine frø opbevares fugtigt stiger den metabolske aktivitet i frøet (med andre ord: madpakken bliver hurtigere spist). Får frøet suget tilstrækkeligt med vand til sig, vil det begynde at spire - og det kan det kun gøre én gang. Hvis ikke et spirende frø kan få lov til at blive til en stor plante, vil det gå til, og vil ikke kunne spire igen. Af samme grund er det også vigtig med en korrekt fugtighed når man sår sine frø, da det er en dødsdom at lade nyspirede frø tørre ud.

Jeg vil anbefale at du opbevarer dine frø i papirskuverter eller kaffefiltre, så det materiale frøene ligger direkte op ad, kan absorbere og afgive fugt. Derefter kan de opbevares i en vandtæt og evt. lufttæt beholder, f.eks. en metaldåse, plastikkasse eller stort syltetøjsglas, som beskytter frøene mod vandpjaskeri og ligende.

Konstant temperatur, og gerne køligt

Frø holder sig bedst ved lavere temperaturer, men til husbehov kan de sagtens opbevares ved stuetemperatur. Det er vigtigere, at temperaturen er nogenlunde konstant, da frøet bruger lidt mere energi på at skulle tilpasse sig temperaturen.

Det er sjældent en god idé at opbevare sine frø i drivhuset eller skuret, da temperaturen her ofte svinger meget.

Hvis man gerne vil opbevare sine frø i mange år, kan man fryse dem ned - det kan du læse lidt mere om længere ned i artiklen.

Mørkt

Som det sidste er det godt at opbevare frøene mørkt, da sollys kan nedsætte spireevnen, samt gøre det svært at holde en konstant temperatur.

Rødbedefrø

Rødbedefrø fra sorten 'Formanova', opbevaret i køkkenrulle i et luftet glas i det kølige spisekammer. /Foto: Cecil Grubbe, september 2022

Opbevaring i fryser

Man kan også opbevare frø i fryseren, hvor man i bedste tilfælde kan forlænge holdbarheden op til 10 gange frøets normale holdbarhed ved stuetemperatur. Frosten gør at frøene bruger meget mindre af deres madpakke, og beskytter desuden frøene for både skadedyr, sygdomme og svampeangreb.

Men selvom fryseren er den bedste metode til at opbevare frø i længere tid, er det også den metode, hvor der er størst risiko for, at frøene bliver ødelagte. Det kræver et vandindhold på 8% eller derunder, før frøene kan fryses uden skader, og der er også en risiko for at frøene får fugt af kondensvand under nedfrysnings- og optøningsprocessen.

Hvis du gerne vil opbevare dine frø i mange år, er fryseren en mulighed. Det kunne f.eks. være frø fra en sort man ikke kan købe sig til, og som man ikke har mulighed for at holde liv i ved at plante og tage nye frø af, år efter år. Det er dog sjælden noget der reelt set er behov for, for den almindelige haveejer.

Broccolifrø

Broccolifrø fra sorten 'Rasmus'. Frø i kålfamilien har typisk en holdbarhed på ca. 5 år, hvis de opbevares ved stuetemperatur. /Foto: Cecil Grubbe, september 2022

Få mest ud af dine frø

Mit bedste tip til at få mest muligt ud af dine frø, er kort sagt at få dem brugt. Lige meget hvor perfekt frøene opbevares, kan man ikke undgå at de mister spireevnen med tiden. At købe frø til de næste 10 år, er lidt som at købe friskbagt brød til de næste 10 uger - det bliver desværre ikke ved med at være friskt og lækkert.

Jeg sælger mine frøposer i to størrelser, og har gjort mit bedste for at tilpasse mængderne deri. Jeg vil gerne gøre det lidt lettere at købe en mængde frø, der passer til ens behov, så man ikke står med et kæmpe overskud af frø, man risikerer går til spilde. Det er spild af penge for dig, men også spild af den energi og de ressourcer der er blevet brugt på at producere frøene.

Jeg sætter ikke en udløbsdato på frøposerne, da holdbarheden af frøene som sagt afhænger meget af, hvordan de opbevares. Jeg skriver i stedet pakkeår bag på poserne, så du altid ved hvor gamle frøene er. Derudover har jeg på alle produktsiderne, under "Kom godt i gang med..."-sektionen, skrevet hvor langt tid frøene oftest kan holde sig. Det giver dig bedre mulighed for selv at vurdere, om frøene stadig er værd at så.

Skulle man alligevel ende med frø til overs, er det selvfølgelig altid bedst at gemme dem til næste sæson. Man kan tage en spiretest før de skal bruges, for at vurdere, om de stadig har en fornuftig spireevne - eller bare give det et forsøg i haven, med forbehold for, at man måske bliver nødt til at så om.

Tabel der vises på produktsiderne

Under beskrivelsen på produktsiden finder du "Kom godt i gang med"-sektionen. Her kan du bland andet finde den typiske holdbarhed på frøene /Screenshot fra produktsiden af en tomat på www.fantastiskefrø.dk, september 2022

Jeg håber du nu har fået vished om hvordan du trygt kan opbevare dine frø. Har du spørgsmål så spørg endelig løs i kommentarfeldtet herunder.

/Cecil 🌱


Seneste opslag