Såvejledning for Salat

Sådybde: 0 cm
Spiretid: 7-14 dage
Spiretemperatur: 5-30 °C (25 °C)

Hvornår:

Salat bliver ofte sået direkte på friland omkring april-juli, eller forspiret/sået direkte i drivhuset fra februar til maj. Det kan afhænge af sorten, så tjek gerne såkalenderen bagpå posen, før du går i gang.

Men man kan også med lidt god vilje dyrke salat hele året rundt, ved f.eks. at:

Forspire omkring 1. marts til udplantning på friland i april, hvor man kan høste blade fra midt-forår til midt-sommer.

Forspire omkring 1. juni til udplantning på friland i juli, hvor man kan høste blade fra midt-sommer til midt-efterår.

Forspire omkring 1. september til udplantning i drivhus/mistbænk i oktober, hvor man kan høste blade fra midt-efterår til midt-forår.

Direkte såning:

Forbered bedet ved at fjerne ukrudt, og evt. store klumper jord og sten der kan dække for frøene. Man kan så salat ved f.eks. at lave en rille på 1-2 cm, vande ned i rillen og strø frøene tyndt ned i rillen. Dæk ikke frøene, da de skal have lys for at spire, men vand løbende så de ikke tørrer ud.

Forspiring:

Man kan både forspire salat i en såbakke, og senere prikle de små planter over i en forspiringsbakke, eller starte direkte i en forspiringsbakke.

Ved forspiring i en såbakke, kan du fylde ca. 2 cm fugtig muld i bakken, og trykke mulden let så du får en jævn overflade. Herefter kan frøene strøs ud i bakken, og vandes - evt. med en forstøver. Når planterne er store nok til at få fat i, kan de prikles over i en forspiringsbakke.

Man kan også starte direkte i en forspiringsbakke - f.eks. en CD60 eller ForeverTray 77/40 lav. Fyld bakken godt op med fugtig muld, og tryk mulden let ned i cellerne, så du får en jævn overflade. Så 2-3 frø i hver celle, og vand forspiringsbakken godt igennem. Det kan være lettere at høste salat hvis de står enkeltvis, så udtynd evt. så der kun er én plante per celle.

Strø evt. lidt vermiculite over frøene, eller dæk bakken med en gennemsigtig plastikpose eller et stykke glas for at undgå at frøene tørrer ud. Pas på med at stille bakken i direkte sol, da for meget varme kan give en dårlig spiring - hellere 15 °C end 25 °C.

Udplantning:

Forspiret salat er typisk klar til udplantning efter 3-4 uger, når planterne er kommet godt i gang og har fået et fint rodnet. Lav gerne et hul der er 1-2 cm dybere end rodklumpen, så planten kommer lidt længere ned under jordoverfladen, end den står i forspiringsbakken - det kan hjælpe med at beskytte planten mod udtørring af både blade og rødder. Vand planterne godt, og vær særlig opmærksom på at de ikke mangler vand de føste par uger efter udplantning, da de kan være følsomme overfor udtørring indtil de har sat nye rødder i jorden. Dæk evt. med fiberdug for at holde på fugten, og beskytte mod vinden.

Kimblad