Vores frøarv - forædling af frø gennem gennerationer

Store saftige tomater, orange gulerødder og søde majs er ikke noget man finder i naturen. På nær et par krydderurter, er stort set alle de planter vi dyrker i vores køkkenhaver nogle vi har forædlet i århundrede, hvis ikke årtusinder. Det er ca. 12.000 år siden, at mennesket begyndte først begyndte at rode i jorden og dyrke den i de første primitive landbrug. Derfra tog det ikke lang tid, før vi også begyndte at forædle de planter vi dyrkede.

Selektering af majs

Majs kommer fra en vild græsart og er, efter generationer af selektering, blevet til hvad vi kender fra haven i dag.

Et rigtig godt eksempel er majs, som vi har forædlet ud fra en gammel græsart kaldet teosinte for ca. 8-9.000 år siden. Det vilde græs havde forholdsvis store frø i forhold til andre græsarter, men var stadig langt fra de store søde majskolber vi har i dag.

Hvad er planteforædling?

Der er mange metoder til planteforædling, men det overordnede mål er at fremavle sorter der besidder gode egenskaber. Afhængig af planten, området den dyrkes i og hvad den skal bruges til, kan det f.eks. være størrelse, hårdførhed eller smag. Vi startede med at fremavle nye sorter ved at vælge de planter der havde den ønskede egenskab, høste frø heraf og så de frø næste sæson. Det er en langsommelig process, men takket være vore forfædres tålmodighed har vi nu et væld af de mest fantastiske sorter, med hver deres egenskaber.

I 1856-1863 udførte den østrigske munk Gregor Mendel en række eksperimenter, hvor han krydsede ærteblomster af forskellige farver. Disse eksperimenter var grundlaget for en ny æra i planteforædling, nemlig krydsninger. Denne metode gjorde det muligt at arbejde mere målrettet med vores planteforædling og vi tog den for alvor til os i starten af 1900-tallet.

Når man krydser planter, er man ikke længere begrænset af de små naturlige genmutationer der sker i planten mellem generationer, hvilket er en langsommelig og tilfældig process. I stedet kan vi selv introducere nye gener fra to forskellige sorter, og derefter krydse og selekterer ud fra planter med lang større gen-diversitet. Det gør, at vi i løbet af meget få sæsoner kan fremavle helt nye sorter med de specifikke egenskaber vi ønsker, hvor det tidligere tog årtier - hvis ikke århundreder.

Græskar 'Butternut Waltham'

Græskaret 'Butternut Waltham' er en krydsning mellem et klassisk butternut græskar og et vildt afrikansk græskar.

Et eksempel er græskaret Butternut Waltham, som er en krydsning af en almindelig butternut græskar og et vildt græskar fra Afrika. Resultatet af denne krydsning var, at ‘Butternut Waltham’ fik den gode, søde og nøddeagtige smag fra det klassiske butternut græskar, men fra det vilde græskar fik gener til at vokse sig lidt større og med mere “kød på”, så man fik mere mad ud af hver plante.

Forædling af planter er et stort emne, og siden vi fandt ud af at krydse sorter, har vi nu også fundet ud af at lave hybrider og GMO'er. Dette kan du læse mere om i opslaget "Hvad er arvesorter og hybrider?".