Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

Vi kender vist alle sammen karse, og måske har du også selv dyrket noget på et stykke vat en gang. Hvis det er tilfældet, så har du allerede dyrket mikrogrønt - men der er så mange andre slags mikrogrønt man kan dyrke, fra sennep og solsikker til rødkål og rucola. Det dyrkes stort set alt sammen ligesom karse, men for at alle kan være med, har vi lige lavet en lille guide med et par gode tips. Du kan købe alle de ting vi bruger i denne guide i vores Startpakke 'Mikrogrønt'.
Vejledning til mikrogrønt
Du skal bruge 4 ting for at dyrke mikrogrønt - noget at plante i, et materiale at dyrke på, frø og vand. Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan dyrke i: en tallerken, underskål, en afskåret bund af en mælkekarton, farfars gamle cigaræske - eller måske en smuk håndlavet keramikskål, speciallavet til formålet af Rikke Mangelsen.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Her i huset dyrker vi mikrogrønt i danskproducerede hampmåtter - men man kan også sagtens bruge bomuldsvat, eller bare jord.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Sørg for at det materiale du dyrker på er gennemvæddet. Når man dyrker mikrogrønt er frøene noget udsatte for at tørre ud, da de ikke er dækket af jord der holder på fugten.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Fordel frøene jævnt - vores frøposer med mikrogrønt svarer til det du skal bruge til en hampmåtte. Da man kun dyrker mikrogrønt i meget kort tid, gør det ikke så meget hvor tæt man sår. Sår man ikke tæt nok, får man mindre mikrogrønt at høste af, og sår man for tæt, er det værste der kan ske ofte bare at det bliver lidt roddet. Man dyrker mikrogrønt i løbet af 7-14 dage, hvor planten får energi fra den madpakke der er i frøet, og planterne konkurrerer derfor ikke om næring.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Sørg for at frøene ikke tørrer ud. Gør de det, går frøet til, og man bliver nødt til at så om igen. Vand frøene dagligt - de må gerne soppe lidt efter du har vandet, men aldrig været helt dækket af vand.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
For at gøre det lettere at undgå at frøene tørrer ud, kan man lægge en tallerken over de første 2-4 dage. Frøene behøver ikke lys for at spire, bare vand og varme. Når frøene er spiret, kan du tage tallerknen af, så de små planter kan få lys til at udvikle de blade man høster. Lader du tallerkenen blive på, bliver planterne høje og ranglede, men lige med mikrogrønt er det næsten kun en fordel, da det gør det lettere at klippe af - men de skal bruge lys for at udvikle de saftige og smagsfyldte kimblade.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Mikrogrønt kan typisk høstes efter 7-14 dage. Man høster kimbladene (det første sæt blade) og nogle gange også de første ægte blade (de blade der ligner de blade planten får, når den bliver stor). Tag forsigtigt fat i bladene, og klip af så langt nede som muligt.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt
Der er næsten ikke det, mikrogrønt ikke kan pifte lidt op - rugbrødsmadderne, salaten, gryderetter og supper. Basilikum mikrogrønt er specielt fantastisk på en buchetta med mozerella, og bukkehorn passer exceptionelt godt til en gryderet med karry. God apetit!
- Laura 💚
Billeder af den evigt kreative Malou 🌻