Forkultivering af chili og peberfrugt

Jeg vil gerne erkende, at jeg godt kan være lidt utålmodig her i januar. Det kribler i fingrene for at rive en frøpose op og stikke fingrene i den sorte jord, og noget af det første man kan begynde at forkultivere er chili og peberfrugt - men hvornår kan festlighederne starte? Tjoh, det kommer lidt an på hvilke forhold du har... Her er mine tanker omkring forkultivering af chili og peberfrugt.

Chili af sorten 'Orange Habanero'

Chili af sorten 'Orange Habanero'

Hvornår skal jeg så chili og peberfrugt?

Chili og peberfrugt kan være lang tid om at spire - jeg har før oplevet at skulle vente 2 lange måneder, før en chiliplante endelig tittede op af jorden, til trods for, at alle de andre sorter, jeg havde sået samme dag og under samme forhold, for længst var kommet op. De er nogle gange lidt nogle divaer, der insisterer på selv at bestemme, hvornår de træder på scenen. For jeg har også oplevet frø, der allerede efter 4 dage var spiret. De er kort sagt umulige at planlægge efter, og i tilfælde af en tidlig fødsel kræver de nogle forhold der ikke altid er let at efterligne i den danske vinter: lys, og masser af det.

Hvis du, som jeg, er meget utålmodig med at komme i gang med forkultiveringen, og har mulighed for at sætte planterne køligt (16-18 °C) men lyst (al det lys du kan få vreddet ud af vintersolen), så kan du gå i gang allerede midt i januar. Jo varmere de har det, jo mere lys skal de også have, og man kan evt. supplere op med grolys hvis man gerne vil ofre lidt på el-regningen for nogle pænere planter. Når det er sagt, så er det værste jeg personligt har oplevet, at planterne bliver lidt mere høje og ranglede end de ellers ville være - men til trods for dette har de stadig givet et udbytte jeg har været godt tilfreds med, både hvad angår mængde og smag.

Hvis du ikke har mulighed for at stille dem lyst og køligt, og du har mere selvkontrol end jeg selv besidder, så vil jeg anbefale at du venter med at så chili og peberfrugt indtil midt-februar. Så er der bedre sandsynlighed for, at der er gode lysforhold når planterne er kommet op af jorden.

Du er først "sent ude" med at så chili når vi kommer hen i marts, men det betyder ikke at det ikke længere er muligt at så chili for den sæson. Det betyder bare, at du højst sandsynligt ikke vil få helt så stort et udbytte per plante. Går det helt galt, er der også altid mulighed for at støtte din lokale planteskole, ved at købe en plante hos dem der kan plantes ud i haven til og med juli.

Såning

Selve såningen af chili og peberfrugt er ligeud ad landevejen: man tager et frø, dækker det med jord, giver det godt med vand og derefter godt med varme.

Jeg bruger min havejournal til at noterer sådato og andre informationer til fremtidig reference.

Jeg bruger min havejournal til at notere sådato og andre informationer til fremtidig reference.

Jeg foretrækker selv at bruge forspiringsbakker med små celler, da det gør det lettere at forspire mange forskellige sorter på forholdsvis lidt plads. Jeg fylder cellerne godt op med så- og priklemuld, og trykker jorden let ned i cellerne med fingerspidserne. Derefter sår jeg frøene i de små fordybninger, dækker forsigtigt til med jord, trykker jorden let ned over frøene og børster det overskydende jord væk med hænderne. Herefter vander jeg grundigt, indtil vandet kommer ud af bunden af bakken, hvilket betyder at jorden er mættet med vand. Det gør, at jeg er sikker på at frøene har mulighed for at suge nok vand til sig til at sætte gang i spiringen.

Jeg ligger typisk 2 frø i hver celle, så jeg er sikker på at der kommer mindst én plante per celle.

Jeg ligger typisk 2 frø i hver celle, så jeg er sikker på at der kommer mindst én plante per celle.

Hvor mange frø jeg ligger i hver celle kommer an på hvor mange frø jeg har, og hvor mange planter jeg gerne vil ende ud med. Har jeg fx. en lille pose med ca. 10 stk frø, og vil jeg gerne have så mange planter som muligt, ligger jeg kun ét frø i hver celle. Vil jeg kun have 5 planter ligger jeg 2 i hver celle- så er jeg sikker på at der kommer mindst én plante per celle, og jeg får mere plads i bakken til flere forskellige sorter. Jeg havde også en del 'Yellow California Wonder' tilbage fra flere år siden, så jeg var ikke helt sikker på spireprocenten - derfor lagde jeg lige et ekstra frø i hver celle for denne sort. Når kimbladene er kommer op af jorden, tynder jeg ud i planterne så der kun er én plante per celle.

 

En god konstant temperatur

Til at starte med har frøene ikke brug for lys, men varme. Den optimale temperatur til at få chili og peberfrugte til at spire er ca. 29°C - men man kan sagtens opnå gode resultater ved 22-26°C, hvilket for de fleste er meget lettere at opnå. Det er også muligt at få dem til at spire helt ned til 15°C, men det vil resultere i en meget lavere spireprocent og meget længere spiretid.

Jeg stiller min forspiringsbakke på et varmerør, og holder øje med temperaturen ved frøene.

Jeg stiller min forspiringsbakke på et varmerør, og holder øje med temperaturen ved frøene.

Personligt har jeg et uisoleret varmerør i mit køkkengulv, der gør, at jeg har en lille stribe der er godt 37 °C varm, hvor der lige er plads til at stille en forspiringskasse. Jeg holder øje med at frøene ikke bliver for varme - kommer de over 35 °C begynder, det at blive lige lovligt varmt for dem. Alternativt kan du stille bakken i en vindueskarm over en radiator.

Overvanding og undervanding

Det er let både at overvande og at undervande, og jeg vil vove at påstå, at vandingsproblemer er grunden til at langt størstedelen af ens problemer med forspiring. Specielt når man sætter dem varmt, for at få godt gang i spiringen, hvilket selvfølgelig også gør at jorden tører hurtigere ud. Det er bedre at vande grundigt en gang imellem, i stedet for at gå og sjatvande dagligt. Gør man det, risikerer man nemlig, at stænglen kan rådne, fordi den konstant er omgivet af meget fugtig jord.

Jeg forspirer mange af mine planter i minikap minidrivhuse, der gør det let at vande korrekt.

Jeg forspirer mange af mine planter i Pindstrups 'Minikap' minidrivhuse, der gør det let at vande korrekt.

Jeg bruger en 'Minikap' selvvandingsbakke fra Pindstrup, da det eneste jeg skal gøre i forhold til vanding er, at fylde reservoiret op en gang hver 2 til 3. uge.

Udplantning i drivhus eller på friland

Hvornår man kan udplante chilier og peberfrugt på friland afhænger af vejret.  Ved Capsicum annuum  og Capsicum chinense går væksten i stå, hvis de i en periode udsættes for temperaturer under ca. 16 °C, hvilket resulterer i et mindre udbytte. Ved længerevarende temperaturer under 6 °C vil planterne begynde at miste blomster og blade, men de bukker først under ved frostgrader. Capsicum pubescens kan tåle frostgrader ned til 5 °C.

Jeg forventer at sætte mine chilier og peberfrugter ud i drivhuset i løbet af marts, og sætte de sorter der egner sig til friland ud i slutningen af maj.

Fortsættelse følger...

Jeg vil løbende komme med opdateringer om, hvordan det går med mine chilier og peberfrugter, samt mere information om beskæring, udplantning og høst som det hænder i løbet af sæsonen.