Hvad er arvesorter og hybrider?

1 kommentar Af Cecil Grubbe
Billede af tomater af sorterne 'Black Cherry', 'Clementine' og 'Marmande'

Billede af tomater af sorterne 'Black Cherry', 'Clementine' og 'Marmande'

Når vi taler om arvesorter, (også kendt som ‘gamle sorter’ og ‘heirloom sorter’) er der groft sagt tale om åbentbestøvede sorter fra starten af 1900-tallet. Dette er for at skelne mellem arvesorter og hybrider (F1'ere), hvor hybrid-æraen så småt startede i 1920'erne, efter George S. Carter fra Connecticut i USA producerede den første hybrid majssort. Hybridsorter er kontrollerede krydsninger med blomster fra én sort (moderplanten) og pollen fra en anden (faderplanten), hvor resultatet er frø der er genetisk identiske. Det gør at frøene giver et kontrolleret og forudsigeligt resultat, hvilket revolutionerede kommerciel landbrug og gjorde det muligt at producere mad i en helt anden skala og gjorde det lettere, at benytte maskiner hertil. Det udnytter også det fænomen man på engelsk kalder “hybrid-vigor”, altså, at den første generation af en ny krydsning gror kraftigere end generationer før eller efter den. Med andre ord er hybridsorter fantastiske til kommerciel brug, men i private køkkenhaver er der andre behov og muligheder.

Hybrider er ikke frøkonstante, hvilket vil sige at frø høstet fra dem, ikke giver planter med de samme gode egenskaber, som moderplanten. Dette gør forbrugeren afhængig af frøproducenterne, og bliver nødt til at købe nye hybrid frø år efter år. I forhold til smag, hvilket i stor grad er subjektivt, er der mange der sværger at arvesorter og åbent-bestøvede planter smager bedre, mens andre siger det modsatte. Det virker for mig til at smagsoplevelsen hænger sammen med ens personlige holdninger til hybrider og arvesorter mere end noget andet.

Agurker er noget man ofte finder som "F1 hybrider", men der er mange åbentbestøvede agurkesorter - f.eks agurken 'Marketmore' på billedet her.

Agurker er noget man ofte finder som "F1 hybrider", men der er mange åbentbestøvede agurkesorter - f.eks agurken 'Marketmore' på billedet her.

Jeg har valgt ikke at inkludere nogle hybrider i mit soritment her på FantastiskeFrø at et par årsager. For det første mener jeg at kunden altid bør have muligheden for at høste frø hvis de vil, hvilket udelukker hybrider som på mange måder er "engangsfrø". Frøhøsten er en central del af selvforsyning, og den absolut mest bæredygtige måde at skaffe frø på. Og når du høster dine egne frø fra de stærkeste planter i din have, gør du som vores forfædre har gjort det i tusinder af år og forædler planten. Med tiden får du planter der trives bedre i netop din have, med dens unikke jord, mikroklima, liv osv. Derudover har du også muligheden for at opnå en spireevne, ingen frøforhandlere kan slå, da du har fuld kontrol over hvordan dine frø bliver behandlet, fra plante til jord. Det forudsætter selvfølgelig, at alt går som det skal - at høste og opbevare egne frø er en kunst i sig selv.

Sidst men ikke mindst, vil jeg mene, at vores fødevaregrundlag bliver stærkere med mere diversitet i det samlede frøudvalg. En verden med titusinder forskellige sorter af tomater, i alle tænkelige farver, former og smagsvarianter, er langt mere fantastisk end en verden med en håndfuld “perfekte” hybrider - hvis du spørger mig i hvert fald. Desuden vil jeg gerne hjælpe til at viderebringe og værne om alt det arbejde vores forfædre lagde i frøavl.

Nye Arvesorter

Vores arbejde er ikke ovre. Nogle af frøene her i butikken er nye sorter, fremavlet med traditionelle metoder og efter økologiske principper fra starten. Det er sorter der bliver forædlet til at trives i den nye verden, med vores skiftende klima og nye udfordringer, hvilket kræver andre egenskaber fra sorterne. Da disse nye sorter er fremavlet på samme måde, som arvesorterne før 1950’erne, er det kun tiden der er til forskel. Derfor bliver disse nye sorter også kaldet “nye arvesorter”, hvilket lyder lidt paradoksalt men er for at kommunikere at de ligesom de gamle arvesorter styrker biodiversiteten, er del af vores frøarv og kan bruges til at høste egne frø. På FantastiskeFrø finder du derfor kun arvesorter - både nye og gamle.

Aubergine 'Meronda'

Auberginen 'Meronda' er en "ny arvesort" - den er fremavlet ud fra traditionelle, økologiske principper, med henblik på at trives i det skiftende klima under økologiske forhold.

GMO - hverken her eller i din have

Til sidst, en lille note, omhandlende GMO (genmodificerede organismer). Der reklameres nogle gange med "Ingen GMO" hos frøforhandlere, og det kommer jeg ikke til. Det er nemlig helt overflødigt. For det første, må der ikke benyttes GMO ved fremstilling af nogle økologiske produkter, og alle frø her i butikken er økologiske. Udover det, sælges GMO-frø slet ikke til private haver, men kun til landbruget - det er i skrivende stund kun bomuld, majs, raps, soyabønner og sukkerroer der findes GMO-sorter af, og nye sorter skal gennem en streng godkendelsesrprocess af EU før de bliver godkendt til brug i landbruget. Derfor er der selvfølgelig ikke nogle af mine frø som er genmodificerede, og det er ganske overflødigt at reklamere med.


Komentarer