Hvordan skal jeg opbevare mine frø?

by Laura Grubbe
Cosmos frø

Cosmosfrø fra sorten 'Sky & Rosa'.

Kort sagt: Du opbevarer bedst dine frø i en vandtæt beholder, placeret et mørkt sted med en konstant (og gerne kølig) temperatur.

Frø er fantastiske og finurlige, men ikke mindst levende. Hvert frø har en lille madpakke af energi, som skal bruges til at give næring under spiring. Men den samme madpakke, bliver lige så langsomt opbrugt, mens frøet ligger og venter på at spire. Når der ikke er mere mad tilbage, går frøet til og er ikke længere spiredygtigt, og frø har derfor en begrænset holdbarhed.

Der kan være stor forskel på hvor lang tid frø kan holde sig - tomatfrø er nogle af dem, som holder sig bedst, og det kan ofte være værd at forsøge at få dem til at spire selvom de er helt op til 10 år gamle. Der er endda eksempler på, at helt op til 80 år gamle tomatfrø har spiret, og produceret tomater af sorter der ellers var gået tabt. Løg, salat og pastinak er nogle af de frø der hurtigst mister spireevnen, og efter bare få år kan de være næsten ubrugelige.

Hvordan opbevarer du bedst dine frø derhjemme?

Frø opbevares bedst tørt, køligt og mørkt - og i den rækkefølge.

Hvis dine frø opbevares fugtigt stiger den metabolske aktivitet i frøet - madpakken bliver hurtigere spist. Får frøet suget tilstrækkeligt vand til sig, vil spireprocessen starte, og når først det er sket, er der ingen vej tilbage. Man kan ikke stoppe processen igen. Af samme grund er det også vigtig med en korrekt fugtighed under spiring, da frøet går til hvis det tørrer ud efter spireprocessen først er gået i gang. Jeg vil anbefale at du opbevarer dine frø i papirskuverter eller kaffefiltre i f.eks. et syltetøjsglas eller anden vandtæt beholder - evt. med en lille pose ris til at tage kondens ved skiftende temperaturer.

Frø holder sig bedst ved kølige temperaturer, men det kan være besværligt at opnå de rette forhold i hjemmet, da man let kommer til at gøre det for fugtigt for frøene. Jeg vil ikke anbefale at de opbevares i hverken køleskab eller fryser. I køleskabet risikerer du, at løbe ind i problemer med kondens, og som sagt er korrekt fugtighed vigtigere end temperaturen. For at frø kan fryses ned i længere tid, som man f.eks. gør i genbanken på Svalbard, skal frøet have et meget specifikt vandindhold der afhænger af frøtypen. Det er ikke noget, der er let at sikre for os almindelige dødelige, og jeg ville heller ikke mene, at det hverken er nødvendigt eller kan betale sig. Kan man derimod opbevare frøene en smule under stuetemperatur, omkring de 15-18 °C, er det ganske fint til frøopbevaring i hjemmet. Men hvis du ikke har mulighed for at opbevare dem ved andet end stuetemperatur, så er det også fint til husbehov. Hvis du så kan undgå, at temperaturen svinger for meget, er det en klar fordel.

Som det sidste er det godt at holde frøene mørkt, da sollys kan nedsætte spireevnen samt gøre det svært at holde en konstant temperatur.

Majsfrø fra sorten 'Golden Bantam'.

Få mest ud af dine frø

Mit bedste tip til at få mest ud af dine frø, er kort sagt at få dem brugt! Lige meget hvor perfekt du opbevarer dine frø, så kan du ikke undgå at de mister spireevnen med tiden. At købe frø til de næste mange år, er lidt som at købe friskbagt brød til et flere ugers forbrug - det bliver ikke ved med at være friskt!

Jeg sælger mine frøposer i to størrelser, og har gjort mit bedste for at overveje mængderne deri. Jeg vil gerne gøre det lidt lettere at købe frø, der passer til dit behov, så du ikke står med et kæmpe overskud af frø du risikerer går til spilde. Det er spild af penge for dig, men også spild af den energi og de resourcer der er blevet brugt på at producere frøene. 

Jeg sætter ikke en udløbsdato på frøposerne, da holdbarheden på frøene afhænger af hvordan de opbevares. Dermed kan jeg ikke garantere for spireevnen efter de har forladt kontoret. Jeg skriver bag på poserne hvilket år de er pakket, så du altid ved hvor gamle frøene er. Derudover har jeg på alle produktiderne, under "Kom godt i gang med..."-sektionen, skrevet hvor langt tid frøene oftest kan holde sig. Det giver dig bedre mulighed for selv at vurdere, om frøene stadig er værd at så. 

Sceenshot af FantastiskeFrø's webshop, hvor man kan se mere information om produktet.

Under beskrivelsen på produktsiden finder du "Kom godt i gang med"-sektionen. Her kan du se holdbarhed på frø samt den forventede spireevnen ved modtagelse.

Har du spørgsmål så spørg endelig løs i kommentarfeldtet herunder, eller send mig en mail - og ligeledes, hvis du har noget at tilføje, så del endelig! Det er altid lidt lettere, når vi deler viden og erfaringer med hinanden.


Komentarer